Na veel bekijks ’s ochtends vroeg op Schiphol door onze schaatsjasjes, kwam de eerste hobbel in zicht: hoe krijgen we Fijs door de poortcontrole op zijn wielrenschoenen? Probleemloos dus en na een vlucht van 2 uur en een stevige landing  stonden we 09:30 uur op Girona Airport. Met twee taxi-busjes daarna op weg naar de appartementen waar de racefietsen op maat al klaar stonden. Na het nuttigen van een Spaanse uitsmijter in een knusse ontbijtbar gerund door een ex-profwielrenner, terug naar het appartement, fietskleding aan, via het trappenhuis naar beneden in afwachting van begeleider Paul, klaar voor de eerste tour.

Vandaag stond er een kennismakingsrit van rond de 70 km op het programma. Dwars door het knusse oude centrum van Girona loodste Paul de groep naar de groene omgeving met na 4km al een klim van 11km. Het moet gezegd worden: Nico (K) heeft hier zeker 10 min de bolletjestrui gedragen, daarna was Fijs van La Mancha de te kloppen man. Om te beginnen was dit een prima klim, eindigend op 485m hoogte, met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,8%, goed om te doen. De laatste km heeft 7,4 % en dat voel je wel als je boven bent. Peter(G) bleek onderweg 4 spaken in zijn achterwiel gebroken te hebben en stond halverwege de klim stil. Besloten werd om dezelfde route af te dalen. Intussen was er al een auto onderweg met een vervangende fiets. Peter(G) mocht zolang de supersnelle Bianchi van Paul gebruiken. Na dit korte oponthoud werd het parcours aangepast en een volgende klim, dit keer van 5km, bedwongen. Nu waren het Remco, Peter(K) en Noci die Fijs probeerden te achterhalen. Laatstgenoemde was speciaal voor dit weekend ruim 2 kilo afgevallen en vloog elke klim naar boven. Ook nu gingen we dezelfde route terug om daarna via een prachtige ronde door het lieflijke landschap van Girona, onze appartementen in het historische centrum van de stad weer te bereiken.

Daar aangekomen vertelden Corry en Tilly volop over hun stadswandeling met rondrit en de diverse Basilieken die ze bezocht hadden. Douchen, tijd voor Cerveza en Tapas op het zonnige terras beneden op de hoek. Catalaans en Spaans door elkaar sprekend, Jos regelde het perfecto! Vanaf een uur of 8  gaan ‘s avonds de restaurants open. Tijd voor een korte wandeling over een van de vele bruggen over de rivier Onyar. Terwijl Nico nog even een verliefd stelletje op de foto zette, bereikten we het gezellige stadsplein met restaurants in overvloed. Rode wijn en een uitgebreide menukaart zorgden voor een zwoele zomeravond sfeer, zeker toen de man met de rode rozen Jos ook nog eens wist te verleiden tot  een aankoop…. Kortom het werd tijd om op te stappen; morgen weer een tour.

Vanaf half 7 was er een soort klokkenluidersfestival gaande en dat i.c.m. een tropische zangvogel in de nabijheid van Jacques’s kamer, zorgde er voor dat de ballonnen al vroeg opgeblazen konden worden. Corry was jarig en de ballonnen + roos  zorgden voor een vrolijke sfeer op de vroege ochtend. Na een uitstekend ontbijt verzorgd door Peter(K) en Jos, stond iedereen klokslag 10 uur klaar voor een nieuw fietsavontuur. Vandaag gingen we richting zee, ofwel naar de Costa Brava,  met een groep van 6 andere fietsers afkomstig uit de Zaanstreek en Paul weer als begeleider. Eerst een 45 km fietsen met daarin een stevige klim,  dan afdalen via een prachtige route richting zee. Vanaf hier fietsten we een dikke 20 km op en neer met  continue zicht op zee langs de schitterende weg richting Playa d’Aro. Onderweg aan de boulevard even een stop om iets te eten en drinken. Een 2e  drankje zat er niet in want siësta is siësta…  Vervolgens weer het binnenland in om voor de 2e maal te klimmen over de heuvelrug  nu richting Girona. Door een prachtig landschap met rustieke plaatsjes, in zomerse omstandigheden, leek de afdaling wel een soort van ploegenachtervolging maar uiteindelijk kwam iedereen weer bij elkaar en  waren we tegen 4 uur na een dikke 110 km (gem 25,4/ 1300 hoogtemeters) terug bij de appartementen. Fietsen naar boven sjouwen, even opfrissen en daarna was het tijd om te genieten van de Tapas en hapjes die Corry en Tilly gemaakt hadden en vooral van de pizzas van de Jos de la Plata.

Later, onderweg naar een terras op de Ramblas, moest Peter(K) eerst nog het achterwerk van de Leeuw kussen. Volgens de traditie kom je dan zeker nog een keer terug naar Girona. Op de boulevard  vino tinto  en allemaal een menu, gezelligheid troef. Oke toegegeven, Peter(K) Jacques en Fijs scoorden op de route door het oude centrum naar huis, nog  wel een pannenkoek maar die waren vandaag  dan ook wel  heel diep (en hoog) gegaan. Rond elven gingen bij de meesten de lichten uit, terwijl in één  appartement het “Alleluja,alleluja…….”  langzaam wegebde.

Zondagochtend nog vroeger aan het ontbijt, vandaag de laatste tour dit keer met Menno als begeleider voor een rondje Olot door een vulkanisch landschap grenzend aan de voet van de Pyreneeën. Via weer een andere uitvalsroute van Girona reden we al snel in een zeer groene en rustige omgeving. Waar je in een rondje Hoogmade hooguit drie keer je versnelling verandert ben je in het op en af landschap in Spanje continue aan het schakelen. Opvallend was dat Paul  als het even kon op het binnenblad van de compact reed,  terwijl Menno alleen  terugschakelde naar het kleine blad op de steilste stukken van de klim. Beide rijders reden uiterst makkelijk en pasten zich naadloos aan ons tempo aan. Ook vandaag 2 klimmen waarvan de eerste begon na 25 km en 4,5 km lang was. Fijs was, zoals we gewoon zijn, niet te houden en ging nadat een groep wielrenners ons gepasseerd was  a la de La Mancha  er achteraan en eroverheen.

Op de top kwamen we hem vast wel weer tegen….. Later ging hij ook nog even meerijden met Jetse Bol die hier aan het trainen was. Ook vandaag zonnig weer en een goede fietstemperatuur. Na 66km  bereikten we een terras met uitzicht op een historisch klooster, tijd om even wat te eten en drinken, bidons vullen en weer op de fiets. Door een prachtige groene omgeving, over rustige wegen, regelmatig omhooglopend, kwamen we bij de snelweg richting Girona. Deze weg volgden we een km of 10 over de vluchtstrook tot aan Girona waarna we dwars door het centrum naar de werkplaats van Campo Bicicleta reden. Daar aangekomen parkeerden we alle fietsen binnen en werden daarna door Paul met het personenbusje naar het appartement gebracht. Douchen, inpakken en op naar het terras om de hoek.

In drie dagen bijna 300km gefietst, geen lekke banden, prachtig weer, prima fietsen, goede begeleiding en met geweldige fietsmaten om je heen, daar horen Tapas en Cerveza bij! Rond 7 uur konden we al ergens eten en zo waren we ruim op tijd voor de taxibusjes die ons in sneltreinvaart  naar het vliegveld brachten. Een geweldig weekend zat erop, goed georganiseerd Jeroen, op een prima locatie, in zeer comfortabele appartementen, met uitstekende begeleiding en fietsen, in een erg leuke stad, met prachtig weer en last but not least : met een heel gezellige groep! Half 1 ’s nachts landden we op Schiphol en raad eens wie er diezelfde avond weer aan de start stonden bij het Jachthoornkorps………….Fijs en schrijver dezes!

2 Reacties op “Fietsavontuur in Girona”

  1. Jacques schreef:

    Perfect omschreven George ,was een geweldige leuk weekend,bedankt allemaal!

  2. Jeroen Buskermolen schreef:

    Goed en gezellig verslag, George.