Herfstvakantie: een ideale week om paddenstoelen te gaan zoeken in het bos of de zon achterna te vliegen. Echter dit gold niet voor de jeugdleden van Schaatstrainingsgroep VZOD. Zij hebben namelijk vorige week de schaatsen onder gebonden en met elkaar heerlijke dagen beleefd tijdens het jaarlijkse schaatskamp. De bestemming dit jaar was Eindhoven. Op zondag 20 oktober stapten 47 schaatstoppers in auto’s om onder begeleiding van 12 enthousiaste leiders richting het zuiden van ons land af te reizen.

Het onderkomen was een riant scoutinggebouw, op loopafstand van de schaatsbaan. Hoewel het bij aankomst regende hinderde dat de kinderen niet. Snel werd de bagage achter gelaten, de meegebrachte lunch genuttigd en de schaatsen onder gebonden. De kinderen werden onderverdeeld op hun eigen schaatsniveau en kregen passende oefeningen om hun techniek bij te spijkeren. Prachtig om te zien hoe de jongste kinderen de kunst afkeken bij de tieners die als ware profs over de baan zoefden. Tegen de tijd dat de baan dicht ging, waren de magen hongerig en de spieren voelbaar, dus tijd om terug naar het scoutinggebouw te lopen voor de welverdiende rust. Daar stond voor de harde schaatsers heerlijke pasta klaar die gretig opgeschept werd. Kookstaf Bernadette, José en Rianne hadden blijkbaar goed hun best gedaan want de pannen gingen bijna leeg. Voor bedtijd was het nog te vroeg – immers behalve schaatsen staat de pret bovenaan tijdens deze paar dagen kamp – en dus bestond het avond programma uit een Zweeds Renspel met schaats- gerelateerde vragen, om daarna een water-spons-vuur spel buiten te spelen.  Het decor was aangepast aan dit spel: het kampvuur brandde sfeervol en was kundig opgestookt door trainers Bart en Maarten. De oudere jeugd bekeek ondertussen met trainer Jos de eerder die dag opgenomen videobeelden. De reacties waren erg leuk en het was leerzaam om jezelf in actie terug te zien. Na een zeer geslaagde eerste dag was het tijd om in de slaapzak te kruipen omdat er nog 2 intensieve dagen zouden volgen.
Bonte Avond
Uitslapen is niet aan de orde tijdens schaatskamp en dus zat maandag iedereen fris en fruitig aan het ontbijt om snel weer naar de schaatsbaan te kunnen. Echter het pand werd niet verlaten voordat de corvee gedaan was. Met elkaar in groepen onder het genot van aanstekelijke muziek en discolichten bleek dat heel geen straf en zo gepiept! In de ochtend werden er nieuwe persoonlijke records gereden, pootje over geoefend en veel plezier gemaakt op de ijsbaan. Om de stramme spieren wat rust te geven stond er na de lunch van heerlijke broodjes knakworst zwemmen met Marit en Bart op het programma. De gevorderden schaatsers hadden echter eerst nog een pittige taak: een marathon van 25 rondes rijden. Dit lukte hen in een snelle tijd van onder de 20 minuten, wat trotse blikken opleverde van trainers Marc, Maarten, Gijs, Jerry en Bernard. Na zo veel inspanning gingen eenmaal terug op het honk de soep en stapels pannenkoeken er met gemak in. Ook kwam er hoog bezoek mee eten: een gedeelte van het clubbestuur was vanuit Kudelstaart afgereisd naar Eindhoven om te jureren tijdens de Bonte Avond. Dat deze behoorlijk bont is geworden, zult u vast willen geloven. Het thema van het kamp was ‘Eurovisie Songfestival’ dus de acts die alle kinderen opvoerden varieerden van Duncan Laurence vertolkingen tot pittige quiz vragen en een hoop gelach van het enthousiaste publiek. Trainer Jerry praatte de avond hilarisch aan elkaar. Uiteraard schroomde ook de trainers niet om in bonte kledij een komische act ten tonele te brengen en de kookploeg paste hun repertoire aan bij hun kooktaak. De jury sloot af met een line dance act waarna het kampvuur weer opgestookt werd en de voetjes nog even van de vloer gingen, totdat het de hoogste tijd was voor de welverdiende nachtrust
Estafette op de laatste dag
Ondanks dat de nacht niet voor iedereen even lang was, moest men toch weer vroeg uit de veren om de laatste dag goed te benutten op de schaatsbaan. In de ochtend stond er weer een leerzame schaatstraining op het programma en na de lunch van wentelteefjes en tosti werd het schaatskamp afgesloten rond de ijsbaan met een superspannende estafette en een schaatstrein. In twee teams werd er gestreden welk team als eerste de schaatsbeschermer rond had gereden. Het werd een nek-aan-nek uitslag. Ondertussen verzamelde de rijdende ouders zich rond de baan of schaatste een rondje mee voordat het tijd werd om weer naar huis te gaan. Het slotapplaus was voor de organisatie Roy en Bernadette die zich niet alleen deze drie dagen volledig hebben ingezet om alles in goede banen te leiden, maar daar ook al heel veel uren tijd in hebben gestopt qua voorbereiding. Dankzij hen verliep het kamp van de eerste tot de laatste minuut als een geoliede machine. De kinderen hebben zodoende met elkaar heel veel geleerd en nieuwe vriendschappen gesloten, maar ook de leiders kijken terug op hele gezellige kampdagen.