Zaterdag 6 januari was er op de overdekte ijsbaan in Haarlem een schaatsavond voor jong en oud, recreant en wedstrijdschaatser, georganiseerd door de ijsclubs rondom de Ringvaart van de Haarlemmermeer. De 8 deelnemende schaatsverenigingen hadden allemaal hun eigen stand om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor het schaatsen in de breedste zin van het woord.

Je kon onbeperkt 100m meter starts maken, een goede oefening voor de vele jeugdige VZOD-deelnemers. Vervolgens kwam er een haas op de baan die in het begin rustig zijn rondjes reed. Na een poosje bleek de Haas ook hard te kunnen schaatsen en elke schaatser die ingehaald werd mocht daarna alleen nog op de blauwe inrijbaan schaatsen. Toch was er ook een schaatsster die de Haas zelf een rondje in wist te halen en dat was Roos Aarsen. Ja, toen was de Haas het haasje…En nog was het niet gedaan met de jeugdactiviteiten, het was nu tijd voor het Rondje Ringvaart. In een half uur tijd zoveel mogelijk verschillende stempels halen bij de stempelplaatsen van de ijsclubs die rond de Ringvaart gevestigd zijn. Vele rondjes werden geschaatst soms hand in hand met pa of ma, een heuse prestatietocht die uiteindelijk beloond werd met een echte chocolade medaille.

Voor wie intussen zijn techniek wilde verbeteren, waren er trainers op de baan beschikbaar om tijdens een korte schaatsclinic aanwijzingen te geven. Na een korte dweilpauze was het tijd voor de marathon. Eerst een over 10 ronden voor de recreanten waarbij Dirk v/d Hoorn knap 3e werd, gevolgd door een echte club-estafette van 10 min. Je moest minimaal met 3 rijders elke ronde de finishlijn passeren en proberen zoveel mogelijk rondjes te rijden. Er deden wel zeker 15 teams mee die er met zijn allen een prachtig spektakel van maakten. De 4 teams van VZOD deden het hartstikke goed, je kon zien dat er ’s middags op de training op geoefend was. Het jeugdige team met Bram, Max, Tim en Jasper reed als een vloeiende blauwe trein  met de besten mee.

Ter afsluiting werd er een marathon verreden over 25 ronden, de opvolger van  het marathonkampioenschap van de gemeente Kaag en Braassem. De vele deelnemers van de aanwezige clubs zorgden voor een waar spektakel waarbij de jury langs de kant de handen vol had om uiteindelijk de winnaars in de  6 categorieën aan te kunnen wijzen. Bram Verhoef werd knap overall 3e, Joke Ubink mocht  bij de dames de 3e prijs ontvangen terwijl Roos Aarsen  in de groep meisjes jeugd  de 3e plaats opeiste. Nadat het dweilorkest de laatste medley had gespeeld  vond de prijsuitreiking plaats: bloemen en zelfgebakken taarten.

Een geslaagde en zeer sportieve happening was ten einde waar in de gezellige kantine van de ijsbaan nog lang over werd nagepraat.

Nog meer foto’s dan hieronder vind je in dit album van Klaas