Algemene informatie over de schaatstrainingsgroep

De schaatstrainingsgroep VZOD is opgericht in 1985 binnen de IJssportvereniging VZOD Kudelstaart. Op dit moment telt de groep ongeveer 350 leden.

Het doel van de schaatstrainingsgroep is om in verenigingsverband trainingen te verzorgen die zijn gericht op de schaatssport. Deze trainingen worden gegeven door clubleden die hiervoor een cursus/opleiding hebben gevolgd. De volgende trainingen worden gegeven.

Schaatstraining

Van oktober tot medio maart worden er op verschillende dagen trainingen gegeven op de kunstijsbanen in Haarlem en Amsterdam. Op de trainingen wordt aandacht geschonken aan de schaatstechniek. De trainingen worden gegeven in groepen van gelijk niveau. Tevens is er de mogelijkheid om wedstrijden en marathons te schaatsen en elk jaar worden er clubkampioenschappen verreden.

Om te kunnen schaatsen op een van onze ijsbanen – Haarlem of Amsterdam – is het noodzakelijk om naast de contributie aan de vereniging, een abonnement aan te vragen. Alleen met een abonnement krijg je toegang tot de ijsbaan en kan je afhankelijk van het tijdstip meedoen aan trainingen.

Bij de aanvraag van een of meerdere abonnementen behoort ook verplicht (op enkele uitzonderingen na) per persoon een licentie. Deze licentie geeft ook toegang tot het meedoen aan wedstrijden op de baan in Haarlem. Naast het vastgestelde wekelijkse tijdstip van het abonnement is het namelijk regelmatig mogelijk om in de avonduren aan wedstrijden deel te nemen die door de baancomissie worden georganiseerd.

Voor de jongste jeugd is er op zaterdag, tegelijk met het trainingsuur, een jeugdschaats uur op het middenterrein, doelstelling hierbij is spelenderwijs de schaatsbeginselen bijbrengen.

Droogtraining

Vanaf mei tot januari wordt er elke dinsdag om 19.30 uur conditietraining voor de jeugd en senioren gegeven. Deze training is gericht op het verbeteren van de algemene conditie en versterking van de spieren die bij het schaatsen intensief worden gebruikt. Ook wordt veel aandacht besteedt aan de specifiek schaatshouding (diep zitten). De trainingen worden de eerste keren gegeven bij de skeelerbaan in Kudelstaart en vervolgens in het Amsterdamse bos en/of bij de skeelerbaan.

Fietstraining

Vanaf april tot en met september wordt er elke maandag en donderdag om 19.00 uur fietstraining gegeven. Deze training is gericht op het versterken van algemene conditie en uithoudingsvermogen en de beenspieren. Bij de rotonde op de Bilderdammerweg in Kudelstaart wordt er verzameld en dan worden in groepen van gelijk niveau ritten van 40 tot 65 kilometer verreden. Ook wordt meegereden met toertochten in de omgeving, organiseren we de jaarlijkse Jan-de-Vos-tocht en ter afsluiting van het fietsseizoen wordt een fietsweekend georganiseerd op lokatie (met heuvels!). Op zaterdagmiddag en zondagochtend is er een ook de mogelijkheid om een toer te maken.

Skeelertraining

Vanaf mei tot en met oktober wordt er elke dinsdag voor de oudere jeugd en volwassen skeeler training gegeven op de skeelerbaan in Kudelstaart. Daar aan voorafgaand is er op dinsdagavond een speciaal trainingsuur voor de jongste jeugd tot en met twaalf jaar. Voor de groep 4 selectie is er op woensdagavond een speciaal trainingsuur. Het skeeleren is een goede voorbereiding voor het schaatsen op de ijsbanen.