Dit weekend gaan er duizenden liefhebbers naar de Formule 1 op het circuit in Zandvoort. Om een beetje in de stemming te komen organiseerde de Fietscommissie vorige week zondag al een soort van opwarmronde. Klokslag 08:00 uur vertrokken er drie groepen vanaf het Dorpshuis in Kudelstaart. Roy nam de groep met jeugd op sleeptouw, op gepaste afstand gevolgd door de groep met senioren die ook de 80 km tocht gingen rijden. Frans, de bedenker van de verschillende routes, ging op stap met de wat snellere fietsleden die zich voor de 120km hadden aangemeld. Dit alles met een goedkeurende blik gadegeslagen door jeugdtrainer Jos die zelf met een klein groepje jeugdigen en extra begeleider Emmy een ronde van 50km ging rijden.

Zij gingen 1 uur later van start: je kunt natuurlijk niet om 9 uur al aan de appeltaart gaan zitten… Bij de Watertoren raakten de 80km-groepen elkaar al kwijt, dat zou later weer goed komen. Over de Aalsmeerderdijk, langs de Geniedijk richting Hoofddorp, volgde de tocht een groot deel van de bekende Fortenroute. Slalommend tussen de schapen, over veeroosters, langs startbanen werd bij Vijfhuizen de Ringvaart- oversteek gemaakt richting Spaarnwoude. En ja hoor daar in de verte stond de jeugdgroep met Roy op ons te wachten, zo leek het tenminste. “Een lekke band, niet van tevoren het materiaal gecontroleerd.” Dat kan gebeuren als je voor het eerst een tour de Frans rijdt. “Wij rijden door en hopen voor jullie dat er straks nog genoeg appeltaart is!” Wij wisten dat er nog van alles op ons pad kon komen en iedereen was ook goed voorbereid. Spoorwegovergangen waarvan de bomen naar beneden gaan, via klinkerstraten met statige huizen, de weg die op en neer gaat, langs de ruïne van Bredero met in de tuin drie ridders in vol ornaat, door hekken die normaal gesloten zijn, over fietspaden dwars door de prachtige natuur van de Kennemerduinen. Soms via onverharde paden bezaaid met schelpen, door de duinen richting Noordzee, zelfs met een 100m klunen, bereikten we Bloemendaal aan zee. Tijd voor 12 koffie met appeltaart en slagroom. Alsof Frans het zo uitgerekend had kwam ook de snelle groep vanaf richting Noordwijk aangewaaid, zij gingen met de fiets op de schouders door het rulle zand bij Parnassia aan de koffie. Intussen was de hongerige jeugd ook bij onze boulevard koffietent aangekomen. Met nog maar 1 appelpunt voorhanden reden ze richting Zandvoort, op zoek naar meer taart en zicht op het circuit. De dames met de gpx-routes op de fietscomputer namen vanaf nu het voortouw. Over fietspaden gevuld met tegemoetkomende deelnemers aan een trimloop, verkenden we de achterzijde van het circuit. Bij een T-splitsing moesten we rechtdoor klunend over een brug, waarna de route verder ging richting Heemstede om uiteindelijk bij de Cruquius langs de Ringvaart fietsend de afslag richting Haarlemmermeerse Bos te nemen. Via het station in Hoofddorp bereikten we voor de 2e keer het fietspad langs de dijk met schapen richting Aalsmeerderdijk. Kort na 12 uur was het inmiddels miezerende Kudelstaart weer bereikt. Al met al een prachtige rit met dank aan Frans!