Vanochtend 13 september is onverwacht op 79-jarige leeftijd Klaas Groot overleden. Na afgelopen vrijdag nog een mooie rit op zijn geliefde racefiets en ’s avonds nog nagenietend met een wijntje kijkend naar het dagverslag van de Tour de France, is Klaas vanochtend in alle rust aan zijn laatste reis begonnen. Als je Klaas Groot zegt dan zeg je stg VZOD, zeg je stg VZOD dan is Klaas Groot daar onlosmakelijk mee verbonden. Dit jaar 20 maart is het 35 jaar geleden dat Klaas aan de basis stond van de oprichting van onze huidige schaatstrainingsgroep. Begonnen in de zomer van 1985 bij een temperatuur van 30 graden met de eerste droogtrainingen wist hij vele Kudelstaarters enthousiast te maken voor het fietsen en schaatsen. Klaas is de initiator van de huidige fietscommissie en ook de bedenker van het “Rondje Hoogmade”. Het is bijzonder om te zien dat vanuit die beginfase nog zovelen nu nog een zeer actieve rol binnen de club spelen in het trainersgilde. Van het begin tot en met heden is Klaas ook altijd als trainer actief geweest, de laatste jaren voornamelijk op het ijs. Vele jeugdleden hebben baat gehad van zijn geweldige kennis van het schaatsen, maar vooral van zijn stimulerende enthousiasme.

In zijn actieve tijd als sporter was Klaas in de winterperiode een begenadigd marathonrijder en ook op natuurijs kon hij met de besten mee. ’s Zomers was de fiets niet alleen zijn vak als fietsenmaker maar ook zijn grote liefde als hobby. Ontelbare tochten met de fiets naar verre oorden heeft hij gemaakt en daar ook uitgebreid verslag van gedaan in zijn prachtige reisverhalen op zijn eigen site. Klaas was ook een verdienstelijk fotograaf, ontelbaar zijn de foto’s die hij elke dag maakte van bijzondere plekken in onze omgeving, maar ook van de vele evenementen die in de loop der jaren bij stg VZOD plaatsgevonden hebben.

We zijn Klaas als club heel veel dank verschuldigd voor alle zaken die hij in de afgelopen jaren volkomen belangeloos en met een heel aanstekelijk enthousiasme heeft gedaan, we zullen hem ontzettend gaan missen. Hij laat ons een bloeiende sportvereniging na en zal voor altijd in gedachten bij ons zijn.

Klaas namens de hele club : bedankt voor alles!

Wij wensen zijn vrouw Willie, dochters Sonja, Brenda en Tessa, kleinkinderen en verdere familie heel veel sterkte met dit grote verlies.

 

Ter informatie voor belangstellenden: er is gelegenheid tot condoleren donderdag 17 september vanaf 17:00 t/m 18:30 in het dorpshuis te Kudelstaart. De crematie zal vrijdag 18 september plaatsvinden in Uithoorn in het bijzijn van de familie en een beperkt aantal genodigden.

4 Reacties op “In memoriam Klaas Groot”

 1. Bernard van Stam schreef:

  Klaas, Bedankt voor al je goede aanwijzingen en enthousiasme tijdens de schaats en fietstrainingen.
  Veel sterkte voor familie en vrienden.

 2. Jos Valent schreef:

  Dank Klaas, voor alle trainingen en het goede advies dat je gaf bij mijn nieuwe racefiets.
  Er valt een stukje VZOD weg.
  Veel sterkte allemaal.

 3. Roy schreef:

  Klaas, vrijdag kwamen we elkaar nog tegen op de racefiets en groette we elkaar, zoals zo vaak. Toen kwam zaterdag het verschrikkelijke bericht dat je een hartstilstand had gehad. Iedereen hoopte dat je er nog bovenop zou komen. Echter zondag belde Sonja dat je er niet meer was….
  Niet te bevatten, ongeloof. Vrijdag zag je er nog zo fit uit en had je nog een mooie snelheid in de benen.
  Dit bewijst maar weer dat het leven van alledag is. En dat we moeten genieten van alle momenten die ons gegeven zijn. En dat heb jij gedaan, genoten. Op de fiets en op de schaats. En vele hebben van jou genoten! Klaas bedankt voor je enthousiasme, je altijd vriendelijke groet onderweg, het leren schaatsen van onze kinderen, je mooie foto’s en het keuvelen op de ijsbaan. Wij zullen je nooit vergeten!
  Heel veel sterkte voor de familie gewenst om dit verlies een plaatsje te geven.
  Roy, Bernadette, Tim en Maartje Jilesen

 4. Lio schreef:

  Pfff wat een vreselijk bericht. Onwerkelijk en zo onverwachts. Een groot gemis voor iedereen.