De zomertijd 2019 begint in het weekend van 30-31 maart. Dit betekent dat de fietstrainingen zullen starten op maandag 1 april. De eerste fietstraining voor de jeugd zal dus plaatsvinden op donderdag 4 april. Vertrek is om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats bij de tennisvereniging  aan de Bilderdammerweg.

Een groep leden gaat elke zondagochtend een rondje van 50-60 km fietsen. Verzamelen om 8.00 uur bij Nico Kuipers aan de Herenweg! Heb je zin om mee te gaan, laat het even weten dan zetten we je in de app groep.

Afspraken

Motto voor het komende seizoen: voor alle deelnemers: VELE MOOIE MAAR VOORAL VEILIGE FIETSKILOMETERS OP DE RACEFIETS! Zorg er samen voor dat iedereen een goed gevoel overhoudt aan een fietsavond, zodat de gedachte overheerst van: DAT GING LEKKER, BINNENKORT GRAAG WEER!!! Dit betekent dat de indeling in groepen erg belangrijk is. Met een maximum van 10 mensen per groep zullen de sterken rekening moeten houden met de minder sterken. Hou anderen uit de wind, rij wat meer op kop, ook daar word je sterk van. Zorg ervoor dat je in een groep gaat fietsen die past bij jouw niveau. Er is altijd iemand die “de minste” is van de groep. Let op dat ook hij/zij “uit de wind wordt gehouden” en plezier houdt in het fietsen.

Veiligheid is en blijft altijd een van de allerbelangrijkste uitgangspunten van het fietsen op de openbare weg. Waarschuw elkaar tijdig als zich onveilige situaties aandienen, zoals paaltjes op de weg, versmallingen, andere fietsers op de weg etc. En natuurlijk: het fietsen MET EEN HELM is verplicht!

Kleding

Tijdens de fietstrainingen op maandag- en donderdagavond is het verplicht om in gesponsorde clubkleding te rijden. Voor mensen die nieuw zijn is er de mogelijkheid om 3 keer mee te rijden en te kijken of ze vaker willen komen. Is dat het geval dan verwachten we dat ze lid worden en ook in een clubshirt zullen gaan fietsen. Een fietsshirt wordt beschikbaar gesteld door de club. Heb je vragen over de fietskleding, wil je een extra fietsshirt, neem dan even contact op met George Appelman.

AB-groep voor de recreatieve fietser

Heb je (een avond) geen zin om hard te fietsen of vind je het prettiger om lekker te kunnen bijpraten onder het fietsen? Anita van Wieringen en Bert Schuurman begeleiden de groep, waarin mensen kunnen rijden die lekker willen genieten van de omgeving en waarbij het tempo niet boven een gemiddelde van 25 km/u uitkomt. Ook voor deze groep geldt dat het slagen ervan afhankelijk is van voldoende deelnemers en goede weersomstandigheden.

Tijdritten

Het afgelopen seizoen hebben we één tijdrit gehouden. Een aantal enthousiaste fietsers stond natuurlijk aan de start op een parcours vanaf de brug bij Vrouwenakker over het Nieuwveens Jaagpad langs de Tolhuis sluis tot aan de Kattenbrug, een afstand van 5,5 km. Ook komende zomer hebben we als fietscommissie besloten om één tijdrit te gaan rijden op een donderdagavond. De planning is DONDERDAG 4 JULI.

We verwachten dat er veel deelnemers zullen zijn want, het is slechts één keer.

Is dit toch iets dat niet bij jou past, meld je dan gewoon bij het vertrekpunt aan de Bilderdammerweg om dan met een klein groepje een rondje te gaan fietsen.

Toertochten

Voor de enthousiastelingen die al héél vroeg in het voorjaar een tocht willen rijden is de Joop Zoetemelk Classic al geweest! Deze wordt gereden op zaterdag 23 maart.

Natuurlijk worden er ook dit fietsseizoen heel veel toertochten georganiseerd. Wanneer leden hieraan willen meedoen en het gezellig vinden dat ook anderen van de STG VZOD meerijden, neem dan even contact op met Arnold Verhoef, die het op de website zet. Misschien zijn er meer mensen die graag die tocht willen rijden.

Vooralsnog hebben wij de volgende tochten op het programma staan:

  • Zaterdag 23 maart: Joop Zoetemelk Classic.
  • Zaterdag 13 april: Ronde van Noord-Holland.
  • Zondag 2 juni (met als uitwijkdatum zondag 9 juni): Jan-de-Vos tocht. De fietscommissie (Frans Vos) zal evenals vorig jaar een mooie, afwisselende route uit proberen te zetten. Doel is om een route van 120 km uit te zetten voor de mensen van de lange adem en van 80 km voor de liefhebbers, met natuurlijk onderweg een koffiestop.
  • Zondag 1 september: Rondje Stelling. Deze fietstocht voert ons langs de forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Een door het Uithoornse UWTC prima georganiseerde tocht met zeer geschikte locaties voor een koffiestop.
  • Op de laatste zondag van september, de 29e??? wordt door “Team Timmerman” een toertocht in de regio georganiseerd: de Toer-de-Poel. Het inschrijfgeld  wordt besteed aan de ondersteuning van een goed doel, kortom voor ons een goede reden om hier aan mee te doen. In de loop van het seizoen zal de definitieve datum bekend worden.

Andere activiteiten

  • Heb je zin om eens iets anders te doen op de fiets dan wielrennen op de weg dan is het rijden op de mountainbike een leuk alternatief. Je rijdt op onverharde paden over geaccidenteerd terrein. Dus korte, felle inspanningen om boven te komen en zorgvuldig, goed sturend en de snelheid controlerend naar beneden, de bomen ontwijkend. Cees van Dok gaat komende zomer een ochtend organiseren waarbij in de nabije omgeving een parcours zal worden afgelegd. Gedacht wordt aan een spectaculair mountainbike parcours in het duinengebied in de buurt van Noordwijk. Ook is er een uitdagend parcours in de buurt van Zandvoort en Spaarnwoude. Heb je geen mountainbike? Geen probleem! In de nabijheid van het parcours is een verhuurbedrijf, waar je eventueel een mountainbike voor een dag kunt huren. Voorstel is om dit te organiseren op zondagochtend begin juni/eind juli. De definitieve datum is nog niet bekend, maar zal nog worden vastgesteld. Hou de kalender in de gaten! Is dit iets voor jou en vind je het leuk om hieraan deel te nemen, stuur een mail naar Cees van Dok.
  • Op vrijdag 4 januari 2019 hebben een vijftal leden de Zes Daagse van Rotterdam bezocht. Een fantastisch wielerspektakel van het hoogste niveau! Het avondvullende programma is super gevarieerd: race achter de derny met topsnelheden van 65 km/u, sprintwedstrijden met nationale toppers Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland en als hoogtepunt de puntenkoers met Niki Terpstra en andere internationale toppers. Heb je wel eens een echte Zesdaagse wedstrijdavond bezocht? Dit is echt de moeite waard! Heb je zin om er een keer heen te gaan en vind je het gezellig om met een groep clubgenoten te gaan, geef je dan t.z.t. op bij Jeroen. De Zesdaagse van Rotterdam is in de eerste week van januari 2020. In de loop van het jaar komen we hier nog op terug.

Afsluitende fietsweekend

Het afsluitende fietsweekend zal gehouden gaan worden van vrijdag 19 t/m zondag 22 september 2019. Het afgelopen jaar hebben we het zeer geslaagde weekend doorgebracht in het Drentse Wapse. Er waren meer deelnemers dan voorgaande jaren. Na het peilen van de voorkeur van de leden bleek  er meer belangstelling te zijn voor een vlakke tocht dan voor een tocht in de Limburgse heuvels.

We willen proberen de voorkeuren van de diverse leden te combineren door zowel de mogelijkheid te hebben om een vlakke route te gaan rijden als ook een route die op en neer gaat. De keuze is gevallen op de regio rond Nijmegen. In deze omgeving is er voor ieder wat wils.

Er moet nog gezocht worden naar een geschikte locatie om te overnachten en ook gaan we nadenken over geschikte routes. In dit gebied zijn er ook veel mogelijkheden om tochten te maken met de mountainbike.

Al jaren is het afsluitende fietsweekend het hoogtepunt van het fietsseizoen. De sfeer is altijd erg gemoedelijk en het parcours is elk jaar weer prachtig. De quiz, “Helmpje-op-helmpje-af” en natuurlijk de opperbeste stemming van de deelnemers dragen hiertoe bij. Hier moet je bij zijn!!

Afsluiting

Ja, wij hebben er weer heel veel zin in! Ben je een startende fietser? Je bent van harte welkom op zaterdag 30 maart. Of ga je deelnemen aan andere activiteiten, zoals de Joop Zoetemelk Clinic, de clinic baanwielrennen, een mountain bike tocht, clinic “onderhoud van de racefiets”, het afsluitende fietsweekend of een bezoek aan de Zesdaagse Rotterdam? Wij denken dat er voor iedereen leuke activiteiten zijn, mede gezien de reacties die er zijn naar aanleiding van de mailingen.

Een nieuw fietsseizoen staat voor de deur. We hopen op mooi fietsweer en veel veilige kilometers. Met elkaar gaan we er weer een mooi seizoen van maken. Heb je nog vragen/opmerkingen of goede ideeën, laat het ons weten.

WIJ WENSEN IEDEREEN VEEL  FIETSPLEZIER!!!

Namens de fietscommissie,

Cees, Frans, George en Jeroen.