Het is vandaag zaterdag 16 maart. De laatste 2 weken voortdurend stormachtig weer en volop regen. Het lijkt er op dat de droge zomer van 2018 gecompenseerd gaat worden met heel veel regen. Terwijl het in februari al zo warm en zonnig is geweest. We hebben al heerlijk op het terras van Rockanje, waar het Nederlands kampioenschap strandrace werd gereden, in de stralende zon gezeten. De jassen konden uit bij een temperatuur van bijna 25 graden.

Maar wat er vandaag aan regen valt, valt morgen niet! Dat komt goed uit want als ik kijk naar de verwachtingen voor de komende week gaat het crescendo!

Donderdag, als de lente begint, is de middagtemperatuur inmiddels opgelopen naar 14-15 graden met een lekker zonnetje. Tenminste, dat is vandaag de verwachting en zegt nog niet alles. Dus, gelukkig betere omstandigheden voor de Joop Zoetemelk Classic op zaterdag 23 maart dan vorig jaar, toen we de tocht een week hebben uitgesteld vanwege sneeuw, ijzel en gladheid op de weg. Van zaterdag 30 op zondag 31 maart verzetten we de klok naar zomertijd en maandag 1 april gaan de trainingen weer van start.

Terugblik 2018: het was weer een super actief fietsseizoen!

Gedurende afgelopen zomer zijn er veel fietskilometers gemaakt. Dit kwam natuurlijk op de eerste plaats door de fantastische zomer. Veel leden hebben aan allerlei activiteiten meegedaan. Dit vinden we weer terug in de plannen voor het komende seizoen.

Joop Zoetemelk Classic. Al heel vroeg in het fietsseizoen, zoals elk jaar in maart, werd de 12e Joop Zoetemelk Classic georganiseerd. Wij waren voorbereid om van start te gaan, maar door de weersomstandigheden hebben wij het voor ons zelf een week verzet, waarbij we in een lekker zonnetje de 100 km hebben kunnen fietsen.

Clinic Baanwielrennen. Ook een inmiddels jaarlijks terugkerende activiteit is het altijd spectaculaire fietsen op de wielerbaan in Sloten. Als je op de tribune in de bocht staat kun je het niet voorstellen dat jij daar zult fietsen! Niets is minder waar: na een half uurtje oefenen lukt het iedereen, dus lukt het jou ook! Met een instructeur die goede aanwijzingen geeft en voorrijders die het tempo bepalen wordt gezorgd voor een veilige en verantwoorde wijze van kennis maken met deze speciale tak van wielersport. Als we geluk hebben kunnen we ook nog plaats nemen achter de derny van Wilco om zo het peloton “op een rondje te zetten”. De precieze datum is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk begin april worden. Als de datum bekend is volgt via de mail informatie en de mogelijkheid om in te schrijven. Als je interesse hebt, laat het zo snel mogelijk weten, want vol=vol.

Clinic onderhoud racefiets. Vorig jaar heeft onze Kudelstaartse fietsenmaker Robert van der Meer (Meer-Voor-Fietsen) met zijn medewerker Sem onder grote belangstelling een clinic gegeven, waarbij de aanwezigheden veel adviezen hebben gekregen om hun racefiets goed te verzorgen. De twee sympathieke en deskundige fietsenmakers zijn bereid gevonden om dit jaar opnieuw clinics te verzorgen. Geef je zo snel mogelijk op voor deze clinic! De clinic zal waarschijnlijk op een dinsdag- of woensdagavond gegeven worden. Als bekend is wie allemaal interesse hebben voor de clinic zal de datum bepaald worden in overleg met Robert.

Startersgroep. We zijn van plan om dit jaar weer een beginnersgroep op te starten. Voor alle (jeugd)leden, vanaf de leeftijd dat ze in het voortgezet onderwijs zitten, die willen starten met de fietstrainingen, organiseren wij  een bijeenkomst op zaterdag 30 maart. Natuurlijk zijn ook “oudere” leden van harte welkom!  Alle aspecten die te maken hebben met het fietsen op een racefiets komen aan bod: wat voor racefietsen zijn er, waar moet je opletten bij de aanschaf van een fiets, wat voor fietskleding heb je nodig, hoe rij je in een groep, hoe fietsen we op een veilige manier etc… en alle vragen die jullie hebben zullen we proberen te beantwoorden. Vervolgens gaan we de praktische vaardigheden uitproberen op de skeelerbaan. Afhankelijk  van het aantal starters en de fietservaring die zij hebben, zullen we een aantal specifieke fietstrainingen houden, om de nieuwe fietsers te laten wennen aan het rijden op een racefiets in een groep. Als je interesse hebt, laat het dan uiterlijk 23 maart weten aan de fietscommissie.

Creatieve ideeën. Heb je zelf nog meer goede ideeën voor het komende fietsseizoen? Laat het ons even weten en stuur een mail naar fietscommissie@stgvzod.nl