Zondag 21 oktober 2018 was het weer zover. Om 10 uur werd er op de parkeerplaats van Zwembad de Waterlelie verzameld voor het jaarlijkse schaatskamp.
41 jeugdleden en 12 begeleiders waren er klaar voor om 3 dagen lekker veel te schaatsen en andere vele leuke dingen samen te doen. Nadat de auto’s waren volgeladen en er afscheid van de ouders was genomen vertrokken we richting Eindhoven om na een rit van 1,5 uur aan te komen bij de blokhut van de scouting. Daar zouden we de komende 3 dagen doorbrengen. Als we niet op de schaatsbaan zijn natuurlijk, want daar kwamen we immers voor.
De auto’s werden snel uitgeladen en te voet gingen we vervolgens naar de ijsbaan die ongeveer 1,5 kilometer verderop was.

Trainer Jos had een groepsindeling gemaakt en de trainers onderverdeeld. Na een warming-up werden de schaatsen ondergebonden en konden we het ijs op. Binnen een mum van tijd kleurde de ijsbaan blauw van alle VZOD-jasjes en schaatspakken. Vol bewondering werd er door de andere schaatsers gekeken naar hoe goed onze jonge clubleden hun rondjes reden.
Eind van de middag gingen we terug naar de blokhut waar onze kookstaf, Bernard en Bernadette, al druk bezig was met de avondmaaltijd: een heerlijke pasta.
Eerst werden de luchtbedjes nog opgeblazen, de slaapzakken uitgerold en werd er overlegd wie naast wie ging liggen.
Na het eten was het tijd voor het ‘Smokkelspel’ onder leiding van Gijs en Jan Willem; je moest proberen om zoveel mogelijk geld in emmers te gooien echter deze werden bewaakt door de leiding.
Ondertussen hadden Maarten en Bart het kampvuur opgestookt en stonden de vlammen alweer metershoog. Gezellig!
Na het spel gingen de jongere clubleden popcorn en marshmallows maken en gingen de ouderen onder leiding van Jos hun schaatsprestaties van die middag met behulp van filmpjes evalueren. Zeer nuttig om jezelf op een filmpje te zien schaatsen en te bespreken hoe het anders en/of nog beter kan.
Na een toch wel korte nachtrust (slapen doe je natuurlijk pas erg laat op kamp) liepen we de volgende ochtend om 8 uur, na een goed ontbijt, alweer richting de ijsbaan.
Van de korte nacht en de vermoeidheid was snel niets meer te zien en werden er weer snelle rondjes op het ijs gereden. Omdat het in het zuiden van ons land geen vakantie was, hadden we de ijsbaan bijna voor onszelf. Ideaal!
Na de lunch gingen de jongere schaatsertjes lekker zwemmen om de vermoeide spieren even rust te gunnen. De ouderen begonnen de middag met een marathon van 25 ronden die binnen de 20 minuten werd gereden. Klasse! Daarna konden zij ook lekker ontspannen in het bubbelbad van het zwembad.
Traditiegetrouw wordt er op de maandag soep en pannenkoeken gegeten. Bart en Bernadette hadden een heerlijke soep gemaakt en hele grote stapel pannenkoeken gebakken waar lekker van gesmuld werd.
Na het corvee was het tijd voor de Bonte Avond. Het thema was: ‘Griezel mee met VZOD’.
De kinderen hadden weer leuke acts verzonnen; van een Michael Jacksons Thriller tot de horrorversie van Sneeuwwitje…het was griezelen!!!
Ook de leiding deed mee met een dansje in verkleedkleren waarbij door sommige kinderen wel heel vreemd naar de ‘dames’ werd gekeken (zo had ze opa nog nooit gezien).

Toen nog even kletsen bij het kampvuur en daarna lekker slapen. Deze nacht was het sneller stil in de blokhut. De trainingen begonnen hun tol te eisen.
Dinsdag, de laatste dag alweer, vertrokken we na het ontbijt weer naar de ijsbaan. In de ochtend werd er nog getraind maar na de lunch was het tijd voor de estafette, de jaarlijks terugkerende afsluiting van het schaatskamp.
Zeer fanatiek werd er gereden en werd iedereen aangemoedigd. Het was een zeer spannende strijd tussen de twee groepen. Het ging zeer gelijk op en toen de laatste rijders naar de streep werden geschreeuwd, finishte ze precies gelijktijdig…hoe is het mogelijk?!
Ondertussen waren de ouders weer naar Eindhoven gekomen en konden de auto’s volgeladen worden voor de thuisreis.
We kijken weer terug naar een heel erg geslaagd schaatskamp. De sfeer was Top en er werd heel erg goed getraind. Wij als leiding willen alle deelnemers bedanken voor jullie inzet en 3 hele leuke dagen.
We kijken nu al uit naar het Schaatskamp 2019!

Bart, Gijs, Jos, Rachèl, Jan-Willem, Bernard, Marc, Jerry, Maarten, Bernadette, Lisa, Roy