Alweer de 7e keer was het dat we met een club VZOD fietsers te gast waren op het Velodrome in Sloten. Onder de uitstekende leiding van de ervaren instructeurs van Balk rijwielen werden de nieuwelingen op de baan de beginselen van het baanwielrennen stapje voor stapje bijgebracht. Dachten sommigen bij het betreden van de ‘arena’ NOOIT van zijn leven op het hout de bochten van de baan te kunnen rijden (47 graden steil), was het aan de deskundige leiding te danken dat de hele VZOD trein een uurtje later bovenin de bochten door het Velodrome rondjes draaiden.

Met een mooie mix van jeugd en meer ervaren fietsers was het een morgen om niet snel te vergeten en voor de nieuwelingen een prachtige nieuwe ervaring. Wennen was het wel om op een fiets zonder remmen, versnellingen en freewheel te rijden maar via aan simpel ‘tikkertjes’ spel raakte iedereen snel gewend aan de fietsen. Daarna werd stapje bij beetje het rijden op de baan verkend en toen het vertrouwen daar waar werden er zelfs al de eerste sprintjes van groep naar groep getrokken.

Een kleine dip in het event betrof een buiteling van ongeveer vijf VZOD-ers die voor de nodige consternatie, schaafwonden en lichte schade aan wielertenue’s zorgde. Eens temeer een duidelijke waarschuwing dat concentratie en alertheid belangrijke aspecten van het wielrennen op de baan zijn. Gelukkig kon iedereen na een korte pauze weer verder en werd er nog een lekkere duur-rit tegen de 40 kilometer per uur gereden.

Volgend jaar weer!

filmpje