Voorjaar 2018. Het is vandaag zondag 18 maart! Gisteren zouden we met een groep van 9 mensen de Joop Zoetemelk Classis rijden. Wat een weer!!! Nachtvorst, verwachtingen op sneeuw en een snijdende oostenwind. Een gevoelstemperatuur van -15 ᵒC. Wie stapt er dan op de fiets??? Vrijdagavond besloten we het niet te doen. Zijn we dan geen bikkels? Of doorzetters? Ik denk het wel! Het is wel zo dat we het voor ons plezier doen en hebben we dat met deze omstandigheden? En het gevaar voor gladheid en valpartijen? Nee, dat is het ons niet waard. Dus verzetten we de Joop Zoetemelk naar zaterdag 24 maart.

Zoon Jordy rijdt met zijn wielerploeg de ronde van Groningen! Dit ook onder Siberische omstandigheden: héél koud, windkracht 6-7 waardoor al snel waaiers ontstaan waarbij iedereen moet vechten om een goede plek. Jordy rijdt de koers niet uit evenals de meeste andere renners. Uiteindelijk rijden de echte bikkels, 4 man sterk, weg uit het peloton, waarbij daarnaast nog 5 renners de race uitrijden. 11 mensen rijden de plaatselijke ronde niet, maar worden wel geklasseerd. Dus een enorme slijtageslag! Toch geen slechte beslissing van ons om niet te starten in de JZ classic.

Maar…. Woensdag a.s. is het 21 maart, de start van de lente. Het zal toch wel beter worden? Natuurlijk! We maken weer plannen voor het komende fietsseizoen. Van zaterdag 24 op zondag 25 verzetten we de klok naar zomertijd en maandag 26 maart gaan de trainingen weer van start.

Plannen vorig fietsseizoen allemaal uitgevoerd! In tegenstelling tot het seizoen hiervóór hebben we het afgelopen seizoen alle plannen kunnen uitvoeren! Het is een heel actief fietsseizoen geworden met tal van activiteiten, waar veel leden aan hebben meegedaan. Dit vinden we weer terug in de plannen voor het komende seizoen.

Joop Zoetemelk Classic. Al heel vroeg in het fietsseizoen, dit seizoen op 17 maart, werd de 12e Joop Zoetemelk Classic georganiseerd. Wij waren voorbereid om van start te gaan, maar door de weersomstandigheden hebben wij het voor ons zelf een week verzet. Heb je zin om aan te sluiten? We verzamelen op zaterdag 24 maart om 9.00 uur bij Jeroen thuis, Huygensstraat 2. We rijden een rondje van 100 om via gps met natuurlijk een kop koffie met appelgebak onderweg.

Clinic Baanwielrennen. Ook een inmiddels jaarlijks terugkerende activiteit is het altijd spectaculaire fietsen op de wielerbaan in Sloten. Als je op de tribune in de bocht staat kun je het niet voorstellen dat jij daar zult fietsen! Niets is minder waar: na een half uurtje oefenen lukt het iedereen, dus lukt het jou ook! Met een instructeur die goede aanwijzingen geeft en voorrijders die het tempo bepalen wordt gezorgd voor een veilige en verantwoorde wijze van kennis maken met deze speciale tak van wielersport. Als we geluk hebben kunnen we ook nog plaats nemen achter de derny van Wilco en zo het peloton “op een rondje te zetten”. Datum: zondag 8 april van 9.00 – 12.00 uur op de wielerbaan in Sloten. Heb je nog interesse? Laat het zo snel mogelijk weten, want vol=vol.

Clinic onderhoud racefiets. Vorig jaar heeft onze Kudelstaartse fietsenmaker Robert van der Meer (Meer-Voor-Fietsen) met zijn medewerker Sem wegens grote belangstelling 2 keer een clinic gegeven, waarbij de aanwezigheden veel adviezen hebben gekregen om hun racefiets goed te verzorgen. De twee sympathieke en deskundige fietsenmakers zijn bereid gevonden om dit jaar opnieuw clinics te verzorgen. Geef je zo snel mogelijk op voor de clinic! De clinic zal waarschijnlijk op een dinsdag of woensdag avond gegeven worden. Als bekend is wie allemaal interesse hebben voor de clinic zal de datum bepaald worden in overleg met Robert.

Startersgroep. We zijn van plan om dit jaar weer een beginnersgroep op te starten. Voor alle (jeugd)leden, vanaf de leeftijd dat ze in het voortgezet onderwijs zitten, die willen starten met de fietstrainingen, organiseren wij  een bijeenkomst op zaterdag 24 maart (mogelijk wordt dit uitgesteld naar zaterdag 31 maart). Alle aspecten die te maken hebben met het fietsen op een racefiets komen aan bod: wat voor racefietsen zijn er, waar moet je opletten bij de aanschaf van een fiets, wat voor fietskleding heb je nodig, hoe rijd je in een groep, hoe fietsen we op een veilige manier etc… en alle vragen die jullie hebben zullen we proberen te beantwoorden. Vervolgens gaan we de praktische vaardigheden uitproberen op de skeelerbaan. Afhankelijk  van het aantal starters en de fietservaring die zij hebben, zullen we een aantal specifieke fietstrainingen houden, om de nieuwe fietsers te laten wennen aan het rijden op een racefiets in een groep. Als je interesse hebt, laat het dan uiterlijk 23 maart weten aan de fietscommissie.

Creatieve ideeën. Heb je nog meer goede ideeën voor het komende fietsseizoen? Laat het ons even weten en stuur een mail naar fietscommissie@stgvzod.nl

 

Start Fietstrainingen

De zomertijd 2018 begint in het weekend van 24-25 maart. Dit betekent dat de fietstrainingen zullen starten op maandag 26 maart. De eerste fietstraining voor de jeugd zal dus plaatsvinden op donderdag 29 maart. Vertrek is om 19.00 uur vanaf de bekende locatie aan de Bilderdammerweg.

Een groep leden gaat elke zondagochtend een rondje van 50-60 km fietsen. Verzamelen om 8.00 uur bij Nico Kuipers bij het hek. LET OP: dit hek bevindt zich NIET meer aan de Hoofdweg, maar aan de HERENWEG, vlak over het bruggetje rechts!! Heb je zin om mee te gaan, laat het even weten.

Afspraken

Motto voor het komende seizoen: voor alle deelnemers: VELE MOOIE MAAR VOORAL VEILIGE FIETSKILOMETERS OP DE RACEFIETS! Zorg er samen voor dat iedereen een goed gevoel overhoudt aan een fietsavond, zodat de gedachte overheerst van: DAT GING LEKKER, BINNENKORT GRAAG WEER!!! Dit betekent dat de indeling in groepen erg belangrijk is. Met een maximum van 10 mensen per groep zullen de sterken rekening moeten houden met de minder sterken. Hou anderen uit de wind, rij wat meer op kop, ook daar word je sterk van. Zorg ervoor dat je in een groep gaat fietsen die past bij jouw niveau. Er is altijd iemand die “de minste” is van de groep. Let op dat ook hij/zij “uit de wind wordt gehouden” en plezier houdt in het fietsen.

Veiligheid is en blijft altijd een van de allerbelangrijkste uitgangspunten van het fietsen op de openbare weg. Waarschuw elkaar tijdig als zich onveilige situaties aandienen, zoals paaltjes op de weg, versmallingen, andere fietsers op de weg etc. En natuurlijk: het fietsen MET EEN HELM is verplicht!

Kleding

Tijdens de fietstrainingen op maandag- en donderdagavond is het verplicht om in gesponsorde clubkleding te rijden.

Voor mensen die nieuw zijn is er de mogelijkheid om 3 keer mee te rijden en te kijken of ze vaker willen komen. Is dat het geval dan verwachten we dat ze lid worden en ook in een clubshirt zullen gaan fietsen. Een fietsshirt wordt beschikbaar gesteld door de club.

Heb je vragen over de fietskleding, wil je een extra fietsshirt, neem dan even contact op met George Appelman.

AB-groep voor de recreatieve fietser

Heb je (een avond) geen zin om hard te fietsen of vind je het prettiger om lekker te kunnen bijpraten onder het fietsen? Anita van Wieringen en Bert Schuurman begeleiden de groep, waarin mensen kunnen rijden die lekker willen genieten van de omgeving en waarbij het tempo niet boven een gemiddelde van 25 km/u uitkomt. Ook voor deze groep geldt dat het slagen ervan afhankelijk is van voldoende deelnemers en goede weersomstandigheden.

 

Tijdritten

Het afgelopen seizoen hebben we één tijdrit gehouden. Een aantal enthousiaste fietsers was natuurlijk aan de start op het nieuwe parcours: vanaf de brug bij Vrouwenakker over het Nieuwveens Jaagpad langs de Tolhuis sluis tot aan de Kattenbrug, een afstand van 5,5 km.

Ook komende zomer hebben we als fietscommissie besloten om één tijdrit te gaan rijden op een donderdagavond. De planning is DONDERDAG 12 JULI (UPDATED). We verwachten dat er veel deelnemers zullen zijn want, het is slechts één keer. Is dit toch iets dat niet bij jou past, meld je dan gewoon bij het vertrekpunt aan de Bilderdammerweg om dan met een klein groepje een rondje te gaan fietsen.

 

Toertochten

Voor de enthousiastelingen die al héél vroeg in het voorjaar een tocht willen rijden is de Joop Zoetemelk Classic al geweest! Nee, toch niet. Vanwege de Barbaarse omstandigheden is dit uitgesteld naar ZATERDAG 24 MAART, 9.00 uur vertrek aan de Huygensstraat 2. Dus je hebt geluk: je kunt nog meedoen

Natuurlijk worden er ook dit fietsseizoen heel veel toertochten georganiseerd. Wanneer leden hieraan willen meedoen en het gezellig vinden dat ook anderen van de STG VZOD meerijden, neem dan even contact op met Cees van Dok, die het op de website zet. Misschien zijn er meer mensen die graag die tocht willen rijden.

Vooralsnog hebben wij de volgende tochten op het programma staan:

  • Zaterdag 17 maart: Joop Zoetemelk Classic (uitgesteld naar zaterdag 24 maart).
  • Zaterdag 21 april: Ronde van Noord-Holland.
  • Zaterdag 12 mei: Classico Boretti toertocht vanuit Ede.
  • Zondag 3 juni (met als uitwijkdatum zondag 10 juni): Jan-de-Vos tocht. Helaas zal Jan de Vos niet meer fungeren als architect/voorrijder van deze tocht. De fietscommissie (Frans Vos) zal evenals vorig jaar een mooie, afwisselende route uit te zetten. Doel is om een route van 120 km uit te zetten voor de mensen van de lange adem en van 80 km voor de liefhebbers, met natuurlijk onderweg een koffiestop.
  • Zondag 2 september: Rondje Stelling. Deze fietstocht voert ons langs de forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Een door het Uithoornse UWTC prima georganiseerde tocht met zeer geschikte locaties voor een koffiestop.
  • Op de laatste zondag van september, de 23e(of 30e) wordt door “Team Timmerman” een toertocht in de regio georganiseerd: de Toer-de-Poel. Het inschrijfgeld  wordt besteed aan de ondersteuning van een goed doel, kortom voor ons een goede reden om hier aan mee te doen.

 

Andere activiteiten

  • Fietsen in en om Girona in Spanje. Vorig jaar hebben we een nieuwe dimensie toegevoegd aan ons aanbod van activiteiten: fietsen in en om Girona. Het is een groot succes geworden. Met 10 fietsers en 2 begeleidsters hebben we een fantastisch weekend gehad met prachtige fietstochten over geaccidenteerd terrein vakkundig begeleid door organisator Paul en Menno, die daar blindelings de weg kennen en fungeren als gids. Daarnaast de gezelligheid van het oude Girona met zijn sfeervolle straatjes, terrassen en zijn Roomse geschiedenis, die door de begeleidsters nog eens werd ervaren. In mei 2018 hebben we opnieuw een fietsvakantie?!? gepland van 8 t/m 12 mei met nu 11 actieve deelnemers. Wij hebben er zin in!
  • Het afgelopen fietsseizoen is met succes een clinic mountainbiken gehouden. Onder leiding van Cees van Dok is een spectaculair mountainbike parcours in het duinengebied in de buurt van Noordwijk gereden. Ook voor komend seizoen zijn er plannen om met de mountainbike een uitdagend parcours te gaan fietsen. Dit wordt waarschijnlijk in de buurt van Zandvoort of Spaarnwoude. Heb je geen mountainbike? Geen probleem! In de nabijheid van het parcours is een verhuurbedrijf, waar je eventueel een mountainbike voor een dag kunt huren. Voorstel is om dit te organiseren op zondagochtend begin juni/eind juli. De definitieve datum is nog niet bekend, maar zal nog worden vastgesteld. Hou de kalender in de gaten! Is dit iets voor jou en vind je het leuk om hieraan deel te nemen, stuur een mail naar Cees van Dok.
  • Op vrijdag 5 januari 2018 hebben een vijftal leden de Zes Daagse van Rotterdam bezocht. Een fantastisch wielerspektakel van het hoogste niveau! Het avondvullende programma is super gevarieerd: race achter de derny met topsnelheden van 65 km/u, sprintwedstrijden met nationale toppers Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland en als hoogtepunt de puntenkoers met Niki Terpstra en andere internationale toppers. Heb je wel eens een echte Zesdaagse wedstrijdavond bezocht? Dit is echt de moeite waard! Heb je zin om er een keer heen te gaan en vind je het gezellig om met een groep clubgenoten te gaan, geef je dan t.z.t. op bij Jeroen. De Zesdaagse van Rotterdam in de eerste week van januari 2019. In de loop van het jaar komen we hier nog op terug.

 

Afsluitende fietsweekend

Het afsluitende fietsweekend zal gehouden gaan worden van vrijdag 14 t/m zondag 16 september 2018. Het afgelopen jaar hebben we het zeer geslaagde weekend doorgebracht in een bungalowpark in Euverum. Er waren veel deelnemers en ook enkele begeleiders, in totaal 25, die ook een heel gezellig weekend gehad hebben.

De laatste jaren hebben we diverse keren gehoord van leden dat het wellicht een idee is om het afsluitende fietsweekend op een andere locatie te gaan houden. De fietscommissie is benieuwd naar de alternatieven waar de leden dan aan denken.

George heeft al een mail gestuurd naar de leden om na te denken over een alternatief en dit te laten weten aan de fietscommissie. Eén alternatief zou kunnen zijn Hoogeveen, waar in het betreffende weekend een fietstocht wordt georganiseerd. Het is voor ons makkelijk, dan hoeven we niet zelf een route te bepalen.

Wij zijn heel benieuwd naar de reacties van de leden.

Al jaren is het afsluitende fietsweekend het hoogtepunt van het fietsseizoen. De sfeer is altijd erg gemoedelijk en het parcours is elk jaar weer prachtig. De quiz, “Helmpje-op-helmpje-af” en natuurlijk de opperbeste stemming van de deelnemers dragen hiertoe bij. Hier moet je bij zijn!!

 

Afsluiting

Een kleine week Girona als voortzetting van een vorig jaar nieuw aangeboden activiteit. Wellicht een jaarlijks terugkomend evenement voor onze club? Of ga je deelnemen aan andere activiteiten, zoals de Joop Zoetemelk Clinic, de clinic baanwielrennen, een mountain bike tocht, clinic “onderhoud van de racefiets”, het afsluitende fietsweekend of een bezoek aan de Zesdaagse Amsterdam/Rotterdam? Wij denken dat er voor iedereen leuke activiteiten zijn, mede gezien de reacties die er zijn naar aanleiding van de mailingen.

Een nieuw fietsseizoen staat voor de deur. We hopen op mooi fietsweer en veel veilige kilometers. Met elkaar gaan we er weer een mooi seizoen van maken. Heb je nog vragen/opmerkingen of goede ideeën, laat het ons weten.

WIJ WENSEN IEDEREEN VEEL  FIETSPLEZIER!!!

Namens de fietscommissie,

Cees, Frans, George en Jeroen.