Alle berichten in ‘Schaatsen’

19
sep

Hoi allemaal,
Na het gezellige kamp van vorig jaar in Hoorn, organiseren we ook dit jaar weer een schaatskamp. Dit jaar hebben we als locatie van het kamp voor Eindhoven gekozen. Tijdens het kamp staat het schaatsen natuurlijk voorop, maar we gaan ook een middag zwemmen. We doen allerlei spelletjes, we maken een kampvuur en natuurlijk houden we de Bonte Avond.

Ben je tussen de 7 en 17 jaar oud en wil je aan het begin van dit schaatsseizoen lekker veel schaatsen, andere VZOD-leden beter leren kennen en leuke dingen doen, geef je dan snel op en ga mee!

Voor meer info zie Schaatskamp_2022

3
apr

Jan van Genniptoernooi
Op zaterdag 19 maart werd op ijsbaan Haarlem het Jan van Gennip toernooi georganiseerd.
Verschillende jeugdleden van STG VZOD hebben hier aan meegedaan.
De pupillen reden een 100m en een 300m
Jens werd knap 7e bij de pupillen E/F. Bij de pupillen D reed Mark mee en werd 4e. Bij de meisjes pupillen C reed Iris naar een mooie 7e plaats. Bij de jongens pupillen B werd Harm 10e en bij de pupillen A veroverden Eline en Pepijn beide een mooie 2e plaats.
De junioren reden een 110m en een 500m
De dames junioren C1 reden deze ochtend ook en daar werd Fabienne knap 2e en eindigde Anouk op een knappe 5e plaats. Bij de jongens junioren C1 reed Cas naar een 8e plaats en Hein naar een 12e plaats.

IJskonijncup

Na de prijsuitreiking van het Jan van Gennip toernooi was de prijsuitreiking van de IJskonijncup. Dit is een competitie die bestaat uit veel verschillende wedstrijden die het gehele jaar door gereden zijn voor de pupillen.
Ook hierin was VZOD goed vertegenwoordigd.
Bij de heren pupillen D werd Mark knap 2e. Ook bij de pupillen B was er een mooie 2e plaats voor Guus en een 11e plaats voor Harm. Bij de pupillen A eindigde Syb op een mooie 5e plaats, Pepijn op een knappe 6e plaats en Jurre op de 21e plaats.
Bij de dames pupillen D werd Hille mooi 5e en Luca 8e. Iris werd bij de pupillen C knap 4e. Suzy werd bij de pupillen B 10e en Saartje werd 13e. Bij de pupillen A werd Eline knap 3e in het klassement. (meer…)

7
feb

Op zaterdag 5 februari, de dag dat Irene Schouten goud haalt op de Olympische Spelen, wordt op de IJsbaan Haarlem het clubkampioenschap van stg VZOD Kudelstaart verreden. Na de wekelijkse clubtraining op de zaterdagmiddag blijven veel schaatsers met hun  trainers in  Haarlem. Maartens restaurant is goed bezet, de keuken maakt overuren en in de hal worden de laatste schaatsen scherp geslepen. Klokslag 20.00 uur wordt begonnen met de 1e 100 m voor pupillen. Langs de lijn staan vaders en moeders, opa’s en oma’s de jongste lichting schaatsers aan te moedigen bij hun eerste officiële wedstrijd. Sommigen halen de streep aan de hand van trainer Roos, Gijs of Louis, het applaus is er niet minder om. Na nog een 100m en voor een aantal zelfs een 300m is de beloning daar: een chocolade medaille omgehangen door de jeugdtrainsters Marlous en Paulien. Ines Tas, Ritwik Chawla, Fien Middelkoop, Hille de Graaf  en de broers Jens en Mark van Huuksloot Kuilenburg eindigen allemaal als 1e in hun leeftijdscategorie. (meer…)

6
dec

Uitleg vooraf omtrent gebruikte termen in de training:

Ik gebruik in het schrijven van training bepaalde afkortingen, die voor de trainers “meestal bekend” zijn, maar voor jullie zeker “een vreemde taal” zijn.
Laten we nu de eerste training hieronder van Gerard als voorbeeld nemen. In deze training kom je tegen;
ST= steigerung je begint heel rustig maar maakt gaande de oefening steeds meer vaart. Maar nooit meer dan 80/90%. Het moet technisch blijven.
SM= slow motion; je voert de opdracht heel langzaam uit. Je bent helemaal gefocust op de uitvoering van de techniek.
R= rust ; Voorbeeld; 700/300= het getal voor de / is dus 700 oefening doen. Het getal NA/ is rust( uitrijden)
Pyramide = bij elke volgende oefening neemt het getal arbeid toe en weer af.

Week 13 t/m 18 December

Bekijk graag deze link.

Het is natuurlijk van een niveau, waarvan wij alleen maar kunnen dromen. Maar let eens op;

 • De wijze waarop zij haar schaats naar voren brengt. Waar zit haar knie t.o.v haar navel.
 • De wijze waarop de schaats direct na contact met het ijs naar voren stuur.
 • De plek waar haar knie zit t.o.v haar schaats( trek eens een loodlijntje!!)
 • En ( wel heel moeilijk voor een beginner) hoe klein zijn de hoeken van haar schaats als ze afzet. Probeer dit maar eens voor een passpiegel!!!

 • We gaan deze week voor degene die gebruik willen maken van hun “gratis” toegang veel oefenen op het recht op je schaatsen glijden. Ook natuurlijk iets met de afzet. Anders komen we niet vooruit.!! (meer…)

  2
  nov

  Een mooie stimulans voor elke jeugdlid. Het begon allemaal op het middenterrein bij o.a. Meester Richard en zijn gevolg. Een jongetje uit Langeraar met een lange blonde staart a la Koen Verwey. Toen hij de overstap maakte, zei Richard het al: “Houdt hem in de gaten. “ Samen met Annick, Max, Carlijn, en nog vele andere It-ers trainde hij op de buitenbaan. Veel meters maken, ook lachen. Steeds een stapje hoger en sneller. Menig selectiegroep doorlopen. En zaterdag mochten wij, via de TV, genieten van een strakke wedstrijd met een bere tijd. (meer…)

  31
  okt

  Zeer geslaagd kamp van Schaatstrainingsgroep VZOD in Hoorn
  3 dagen schaatsen maar ook heel veel pret daarbuiten


  Herfstvakantie: een ideale week om paddenstoelen te gaan zoeken of de zon achterna te vliegen. Echter dit gold niet voor de jeugdleden van Schaatstrainingsgroep VZOD. Zij hebben vorige week de schaatsen ondergebonden tijdens het jaarlijkse schaatskamp, met bestemming Hoorn. Zondagochtend verzamelden 34 schaatstoppers uit de jeugd samen met 12 begeleiders bij de Waterlelie om naar Hoorn te vertrekken. Het onderkomen was een sfeervol scoutinggebouw, in de buurt van de schaatsbaan. Vrijwel direct werden de schaatsen onder gebonden en kregen de kinderen passende oefeningen op hun eigen schaats niveau. Er werden mooie rondetijden neergezet of gebroken en nieuwe technieken aangeleerd. Tegen de tijd dat de baan dicht ging, waren de magen hongerig en de spieren voelbaar, dus tijd voor ontspanning. De kookstaf had grote pannen pasta klaar staan die goed smaakten. In het schemerdonker werd het levend stratego spel gespeeld met bekende schaatsers als pion en daarna was 1 van de hoogtepunten het zelf mais laten poppen bij het kampvuur. Moe maar uiteraard voldaan werden de luchtbedjes in de slaapzalen opgezocht en al snel lag iedereen heerlijk te slapen. (meer…)

  20
  sep

  “De trainers hebben in goed overleg met elkaar de indeling voor het komende seizoen gemaakt.
  Wij zouden het fijn vinden, als jullie je de eerste 2 weken hier aan houden.
  Vind je na 2 weken, dat je toch in de verkeerde groep zit, vraag dan aan jouw trainer van dat moment om contact op te nemen met de trainer, waar je naar toe wilt gaan.
  Als deze een akkoord geeft, is alles netjes geregeld!!!

  Zo voorkomen we met zijn allen, dat we ongelijke groepen qua niveau en aantal krijgen.

  De trainers.

  indeling-seizoen-21-22.Zaterdag-H7
  indeling seizoen 21-22.Maandag-H3

  3
  sep

  Er kan weer ingeschreven worden voor het schaatskamp. Dit is 17 tm 19 October. Voor meer informatie lees de Brief nr.1 – Schaatskamp 2021 .

  21
  jan

  Aangezien er door de Coronacrisis geen wedstrijden georganiseerd mogen worden heeft het bestuur, helaas, moeten besluiten dat er dit seizoen geen Clubkampioenschappen verreden zullen worden.
  Het bestuur vindt dit erg jammer maar is tegelijkertijd gelukkig dat we, ondanks de crisis, nog zo lang onze favoriete sport kunnen beoefenen.
  Wanneer er wijzigingen in de trainingstijden o.i.d zijn zullen wij dit zo snel mogelijk met jullie communiceren.

  Met sportieve groet,
  Het bestuur

  1
  jan

  Siteversie zaterdag 5 maart.

  Bekijk eerst het filmpje op je gemak. Het duurt lang, maar probeer kritisch te kijken naar het been na de afzet. Hoe haalt de dame haar been bij? Waar zet zij haar schaats neer? En hoe zet zij haar schaats neer?
  Bekijk ook het deeltje van de droogtraining./ Let hier ook op de bijhaal. 

  schaatstraining Nienke Blom – YouTube
  Als je dit gedaan hebt, bekijk dan de onderstaande techniekaanwijzingen.
  Probeer het zelf nu eens droog voor de passpiegel.

  Succes. Jos

  De voorwaartse bijhaal in beeld.
  Techniekaanwijzingen
Zijwaartse bijhaal
  breng ‘knie naar knie’ langs kortste weg
  laat onderbeen afhangen
  laat voetzool zien.
  Voorwaartse bijhaal
  Hef knie inzetbeen naar de romp (in een continue, doorgaande beweging)
  Zorg dat voeten ‘gesloten’ zijn bij voltooiing bijhaal (knobbels tegen elkaar).

  Peter H; Weer wat meer aandacht voor de bijhaal. Bekijk ook in het filmpje de droogrij-oefening. Let daar op de manier van bijhalen. Probeer het thuis zelf ook alvast.
  Alles eerste deel poetsen;
  – 1x 400/400R
  – 1x 500/300
  – 1x 600/200
  – 1x 700/300
  – 1x 600/200
  – 1x 500/300
  – 1x 400/400-
  Nu techniek bijhaal;
  – 6x 400/200 op 2e RE breng je overdreven langzaam je knie naar je knie
  – 6x 600/400 op 2e+3e RE nu rustig bij halen en probeer je schaats zo recht neer te zetten, dat je eventjes lang kan glijden recht naar voren
  – 6x 300 lekker St acc bijhaal/500R
  – 4x 400 St en nu proberen op 2E RE acc recht op je schaats glijden en toch vaart houden
  – Uit= 2r poetsen/1R

  Gerard: Weer wat meer aandacht voor de bijhaal. Bekijk ook in het filmpje de droogrij-oefening. Let daar op de manier van bijhalen. Probeer het thuis zelf ook alvast.
  Alles eerste deel poetsen;
  – 1x 400/200R
  – 1x 500/300
  – 1x 600/200
  – 1x 700/300
  – 1x 800/200
  – 1x 900/300
  – 1x 100/400-
  Nu techniek bijhaal;
  – 6x 400/200 op 2e RE breng je overdreven langzaam je knie naar je knie
  – 6x 600/400 op 2e+3e RE nu rustig bij halen en probeer je schaats zo recht neer te zetten, dat je eventjes lang kan glijden recht naar voren
  – 6x 300 lekker St acc bijhaal/500R
  – 4x 400 St en nu proberen op 2E RE acc recht op je schaats glijden en toch vaart houden
  – Uit= 3r poetsen/1R

  Edwin; Weer wat meer aandacht voor de bijhaal. Bekijk ook in het filmpje de droogrij-oefening. Let daar op de manier van bijhalen. Probeer het thuis zelf ook alvast.
  Alles eerste deel poetsen;
  – 1x 400/200R
  – 1x 500/300
  – 1x 600/200
  – 1x 700/300
  – 1x 800/200
  – 1x 900/300
  – 1x 100/400
  Nu techniek bijhaal;
  – 6x 400/200 op 2e RE breng je overdreven langzaam je knie naar je knie
  – 6x 600/400 op 2e+3e RE nu rustig bij halen en probeer je schaats zo recht neer te zetten, dat je eventjes lang kan glijden recht naar voren
  – 6x 300 lekker St acc bijhaal/500R
  – 4x 400 St en nu proberen op 2E RE acc recht op je schaats glijden en toch vaart houden
  – Uit= 3r poetsen/1R

  Peter/Remco; Marit D/Sonja/Roos/Jordi/Tess/Isa/Rob e.a.
  Er is waarschijnlijk een wedstrijd voor onder 18. Dus meer snelheid. De “oudjes “ naar het programma van Eric/Tim/ Lucas etc kijken.
  – 3x 3r poetsen/1R
  – 3x 200 St/200R
  – 3x glijstart+50/75/100
  – 3x start+300/500
  – 1x 3r poetsen/1R
  – 5x 400 lekker ST/600R
  – Uit= 250 technische St /550R

  Peter /Remco; Eric/Tim/Lucas/Jasper/Jesse e.a.
  – 3x 3r poetsen/1R- 3x 400 lekker technische St/400R
  – 1x 4r met een aflopend schema/ Rust is zolang je nodige denkt te hebben
  – 1x 3r Poetsen/1R
  – 1x 3r aflopend schema/ Rust is zolang je nodige denkt te hebben
  – Uit= 3 of 5 r poetsen/1 of 2R

  Nico ; Weer wat meer aandacht voor de bijhaal. Bekijk ook in het filmpje de droogrij-oefening. Let daar op de manier van bijhalen. Probeer het thuis zelf ook alvast.
  Alles eerste deel poetsen;
  – 1x 300/100R
  – 1x 400/200
  – 1x 500/300
  – 1x 400/200
  – 1x 300/100- –
  Nu techniek bijhaal;
  – 6x 400/200 op 2e RE breng je overdreven langzaam je knie naar je knie
  – 6x 600/400 op 2e+3e RE nu rustig bij halen en probeer je schaats zo recht neer te zetten, dat je eventjes lang kan glijden recht naar voren
  – 6 x 300 lekker St acc bijhaal/500R
  – 4x 400 St en nu proberen op 2E RE acc recht op je schaats glijden en toch vaart houden
  – Uit= 2r poetsen/1R

  Siteversie 27 februari 2021.
  Gelukkige man schaatsend op NATUURIJS – YouTube

  Plak bovenstaande link in je browser en geniet nog even na.
  Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van het prachtige zwarte ijs en op zaterdag zelfs een heus zonnetje erbij.
  Twee kleine nadelen, maar die neem ik op de koop toe;

  • Ik ga altijd wat minder diep zitten op natuurijs. En dat moet ik dus weer af leren.
  • Mijn schaatsen worden er niet scherper op. Dus een keertje extra slijpen met de fijne kant.

  Natuurlijk geldt dit bovenstaande niet voor jullie. Jullie zijn jonger, leniger en leren nooit geen verkeerde technieken aan. 😁
  Ik hoor/lees graag jullie reactie over het verschil tussen glanzend natuurijs en kunstijs.
  Vandaag dus maar weer eens terug naar de basis; diep zitten en recht op je schaatsen staan.
  Veel succes de laatste weken.

  Jos
  (meer…)