Het is al een jarenlange traditie: het schaatskamp van Schaatstrainingsgroep VZOD in de herfstvakantie. Zondag 22 Oktober was het weer zover. Vanaf de parkeerplaats bij de Waterlelie vertrokken 36 jonge schaatsers in de leeftijd van 7 t/m 15 en 10 begeleiders naar Hoorn om drie dagen lekker veel te schaatsen en leuke dingen met elkaar te doen. Omdat de leden uit regio Ter Aar geen vakantie hadden gingen er 14 leden alleen de zondag mee. Leuk dat zij er toch nog even bij waren.

Aangekomen bij het Scoutinggebouw in Hoorn, waar wij overnachten, en onze bagage uit geladen hadden stond er ons een verassing te wachten. Alle deelnemers kregen van Bert Schuurman prachtige schaatshoezen uitgereikt. Een heel mooi gebaar van Bert.

Daarna gingen we snel naar de ijsbaan om te doen waar we allemaal voor kwamen; lekker schaatsen. De kinderen werden in groepjes van verschillende niveaus ingedeeld en kregen onder leiding van een trainer van de vereniging les. Goed diep zitten, olifanten oren maken en pootje over, alle facetten van het schaatsen kwamen aan bod. Plezier maken en lachen op het ijs hoorde er natuurlijk ook bij. Tikkertje en estafette wedstrijdjes tegen elkaar zorgden ervoor dat de dag alweer omvloog en we teruggingen naar de blokhut van de Scouting. Daar had de kookploeg gezorgd dat er lekkere chocomelk klaar stond en een hele grote pan met pasta. Toen de buikjes weer vol gegeten waren en het corvee gedaan was ging het avondprogramma van start: korte theorielesjes over o.a. de warming up, diepzitten, starten en het bekijken van de filmbeelden van je schaatstechniek.

Daarna ging het kampvuur aan en werd er popcorn gemaakt boven het vuur. Omdat er nog twee drukke maar leuke dagen op het programma stonden moest iedereen op tijd naar bed en slapen. Nou ja gaan slapen……dat doe je natuurlijk pas heel laat op kamp.

De volgende ochtend weer vroeg op om na een goed verzorgd ontbijt weer naar de ijsbaan te gaan om, nu met een andere trainer, weer het schaatsen te gaan beoefenen.

De ochtend vloog weer om en na de lunch gingen de kleinere kinderen zwemmen in het mooie zwembad van Hoorn.

De oudere kinderen gingen terug naar de ijsbaan om een marathon van 30 rondjes, in hoog tempo, te verrijden.  Het was mooi om te zien hoe fanatiek de jongelui waren om tot het einde bij elkaar te blijven. Petje af voor deze prestatie van onze schaats toppers!

Daarna was het ook voor hen even lekker ontspannen in het zwembad.

Na de pannenkoeken (wederom complimenten voor de kookploeg) was het tijd voor de Bonte Avond. Het thema was: ‘later als ik groot ben’ (hé waar heb ik dat eerder gehoord?).

De kinderen hadden leuke stukjes verzonnen en ook de leiding deed met een gekke pruik en bril nog een duit in het zakje. Kortom een gezellige geslaagde bonte avond.

Natuurlijk werd de avond weer afgesloten rondom het kampvuur waar de zelf gepofte popcorn, marshmallows en brood op een stok volop aanwezig was.

Toen was het alweer dag drie, de laatste dag van het schaatskamp.

In de ochtend werd er nog getraind om in de middag het kamp af te sluiten met wederom een traditie: de estafette wedstrijd. De groep werd in tweeën gedeeld en werd er een wedstrijd gehouden waarbij een schaatsbeschermer, als estafettestok, doorgegeven moest worden. Het was zo spannend en het ging zo gelijk op dat er uiteindelijk een finishfoto aan te pas moest komen om de winnende ploeg aan te wijzen.

Na de polonaise op het ijs was het helaas alweer tijd om richting Aalsmeer en Kudelstaart te vertrekken. We kunnen terugkijken op een heel geslaagd en gezellig schaatskamp.

Dank aan iedereen die dit georganiseerd en mogelijk gemaakt hebben maar vooral dank aan de kinderen van stg VZOD voor de hele leuke en gezellige drie dagen in Hoorn. Nu weer lekker schaatsen op de ijsbaan van Haarlem en wachten op het schaatskamp in de herfstvakantie van volgend jaar.